بتاکاروتن رنگدانه ای قرمز- نارنجی رنگ است که از نظر شیمیایی از خانواده کاروتنوئیدها به شمار می رود. این ماده شیمیایی با فرمول C40H56 به ترکیبات ایزوپروئید متعلق است که دارای چند پیوند اشباع نشده بوده و به صورت ایزومرهای سیس و ترانس وجود دارد.
البته اکثر مولکول های سنتز شده و یا مولکول هایی که به صورت طبیعی وجود دارند، در حالت ایزومر ترانس قرار دارند.وجه تمایز بتاکاروتن از دیگر کاروتن ها وجود حلقه های بتا در دو انتهای مولکول است. ساختار غیرقطبی دارد که می توان آن را به کمک روش کروماتوگرافی ستونی از دیگر کروتنوئیدهای موجود در گیاهان جدا کرد.
بتاکاروتن به عنوان آنتی اکسیدان قوی دسته بندی شده است که در بدن انسان به صورت محلول در چربی وجود دارد. در بدن رادیکال های آزاد اکسیژن به دلایل مختلفی مانند مواد سمی موجود در بدن، اشعه خورشید و دود سیگار تولید می شوند. این رادیکال ها که ترکیباتی پایدار هستند می توانند بروز بیماری هایی مانند سرطان، سکته های قلبی و مغزی، پارکینسون، روماتیسم و آب مروارید را منجر شوند که از مهم ترین ویژگی های بتاکاروتن به عنوان آنتی اکسیدان، جلوگیری از تولید رادیکال های آزاد اکسیژن در بدن است. بنابراین بدن به مقداری بتاکاروتن نیاز دارد ولی از آنجا که به صورت طبیعی در بدن وجود ندارد، می بایست از طریق رژیم غذایی مناسب نیاز بدن به این ترکیب را تأمین نمود.
با در نظر گرفتن این نکته که بتاکاروتن از جمله پروتئین هایی است که باید روزانه مصرف شود، می توان بخشی از آن را از طریق مصرف سبزیجات تأمین نمود ولی بخش عمده این نیاز از طریق مصرف دیگر مواد غذایی تأمین می شود. میزان نیاز بدن در افراد بالغ برای مردان ۶ میلی گرم و برای زنان ۸.۴ میلی گرم است.
لازم است در مصرف مواد غذایی با هدف جذب بتاکاروتن مورد نیاز چند نکته ساده را به یاد داشته باشید:موادی که شامل بتاکاروتن هستند، در صورتی که در معرض نور و اکسیژن قرار بگیرند، میزان قابل توجهی از بتاکاروتن خود را از دست می دهند و منجمد کردن آنها بی تأثیر خواهد بود. همچنین با کم شدن آب سبزی ها، میزان بتاکاروتن موجود در آنها نیز کاهش می یابد.
همان طور که میدانید این ترکیب به صورت طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارد که برای مصرف در صنعت و به دلیل به صرفه بودن از نظر اقتصادی در حجم بالایی به صورت مصنوعی سنتز می شود.
با توجه به اینکه بتاکاروتن رنگدانه قرمز- نارنجی است می توان حدس زد که چه محصولاتی منبع آن به صورت طبیعی هستند.
این ترکیب را می توان در میوه ها و سبزیجاتی که اغلب رنگ قرمز، نارنجی یا زرد دارند،پیدا نمود.
منابع سرشار بتاکاروتن طبیعی به شمار می روند. جالب این است که بدانید میزان بتاکاروتن موجود در میوه و سبزیجات پخته شده بیشتر از صورت خام آنها است.
بتاکاروتن در صنعت به دو صورت 10%و 1% پودری 30% مایع تولید و به بازار عرضه می شود که بتاکاروتن 10% محلول در آب و بتاکاروتن 30 %محلول در مایع است.
این ترکیب کاربردهای مختلفی در صنایع غذایی و داروسازی دارد.بتاکاروتن در صنایع غذاییازجمله دلایل وجود بتاکاروتن در ترکیبات محصولات غذایی ایجاد رنگ مد نظر در آنها است که می توان آن را در محصولات زیر پیدا کرد.
شرکت پرتو تجارت رادین یکی از بزرگترین تامین کنندگان مواد اولیه خوراکی است، که سعی در تامین کلیه مواد شامل انواع رنگ های طبیعی و طعم دهنده ها داشته و این اقلام را از بهترین تولید کنندگان بین المللی با جدیدترین شیوه های تولید و بالاترین کیفیت تهیه کرده و در اختیار شما تولید کنندگان عزیز قرار می دهد.
صاحب نظر باشید !
با نظراتتان به بهبود عملکرد شرکت پرتو تجارت رادین کمک میکنید